Η Κύπρος έχει πολύ περισσότερα να προσφέρει στον επισκέπτη και τον επιχειρηματία, επιτρέψτε μας να σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε
-
- Κρυμμένα ενετικά γεφύρια μαρτυρούν την κυριαρχία των Βενετών 1.489-1.571. Οι γέφυρες αποτελούσαν μέρος της παλιάς καμηλόστρατας, χτίστηκε για να βοηθήσει την εξόρυξη οτιδήποτε πολύτιμου οι Βενετοί μπορούσαν να βρουν στο νησί, για παράδειγμα, του χαλκού από το Πέρα Πεδί. Το αγαπημένο μας ονομάζεται το γεφύρι του Ρουδιά κοντά στο χωριό Βρετσιά.
- Οι σχηματισμοί στα βουνά του Τροόδους δείχνουν το καλύτερα διατηρημένο συγκρότημα οφιόλιθων στον κόσμο. Τα βουνά είναι ένας πραγματικός παράδεισος για γεωλόγους καθώς δεν υπάρχουν σφάλματα στο βράχο, που σημαίνει ότι μπορούν να μελετήσουν κάθε διαδοχικό, ορατό στρώμα του ωκεάνιου φλοιού της γης. Και δεν χρειάζεται να είναι ένας γεωλόγος για να θαυμάσει τα πετρώματα - τα αστραφτερά χρώματα είναι χάρμα οφθαλμών για οποιονδήποτε.
- Οι κυπριακές γάτες δεν είναι μόνο χαριτωμένα ζώα, αλλά έχουν και μια πολύ παλιά ιστορία! Η Κύπρος φημίζεται για το γεγονός ότι είναι η παλαιότερη γνωστή αρχαιολογικά για τη διατήρηση γάτων. Είναι λίγο τρομακτικό, αλλά δύο γάτες μας μοιάζουν, όπως η αγριόγατα που κατά πάσα πιθανότητα καταγόταν από τα παλιά οστά που βρέθηκαν στο χωριό Σκυλλουρόκαμπος!
- Τα αρώματα προέρχονται από την Κύπρο! Η Αφροδίτη δεν ήταν απλά ένα όμορφο πρόσωπο - πρέπει επίσης να μύριζε πάρα πολύ ωραία, αν σκεφτούμε ότι τα ίχνη αρώματος ηλικίας 4000 ετών που βρέθηκαν από αρχαιολόγους στον Πύργο ακόμη μυρίζουν. Αρωματισμένα με τα βότανα της λεβάντας, δενδρολίβανου και κόλιανδρο, τα αρώματα βρέθηκαν σε φιάλες από αλάβαστρο μέσα σε ένα τεράστιο υπόγειο σπήλαιο. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι έχουν παραχθεί σε βιομηχανική κλίμακα!
- Κλέφτικο, το κυπριακά αργοψημένο αρνί, πήρε το όνομά του από τη λέξη "κλέφτης", που σημαίνει "ληστής". Ο θρύλος λέει ότι οι φτωχοί άνδρες έκλεβαν το κρέας και έτρεχαν μακριά στα βουνά για να το μαγειρέψουν σε σφραγισμένους υπόγειους φούρνους. Ο σφραγισμένος κλίβανος, διατηρούσε το υπέροχο άρωμα του ψημένου κρέατος σαν "μυστικό". Σήμερα, το κλέφτικο ψήνεται σε πήλινο φούρνο και υπάρχει σε κάθε κυπριακό νοικοκυριό του χωριού.
- Το καυτερό τσίλι δεν χρησιμοποιείται σε κυπριακά παραδοσιακά πιάτα. Παράξενο, ίσως, λαμβάνοντας υπόψη την εγγύτητα του νησιού στη Μέση Ανατολή και την ευκολία της καλλιέργειας τους από τον καυτό μεσογειακό ήλιο. Το μόνο στοιχείο που έχουμε με χρήση τσίλι είναι το ζεστό και πικάντικο λουκάνικο, ευρύτερα γνωστό ως παστουρμάς.
- Το παρθένο δυτικό μέρος του νησιού, κοντά στην Πόλη και το Λατσί είναι τόσο μακριά από τα πλήθη των τουριστών, που δεν υπάρχουν ακόμη φανάρια τροχαίας! Δεν τα χρειαζόμαστε!
- Τα πευκοδάση του Τροόδους και τα βουνά της Κερύνειας οφείλουν την ύπαρξή τους στον Winston Churchill. Ως υφυπουργός στις αρχές της δεκαετίας του 1900, διέταξε ένα πρόγραμμα αναδάσωσης για να αντικαταστήσει τα δάση που συστηματικά είχαν διαβρωθεί από τον καιρό της υλοτομίας για την κατασκευή πλοίων και την παροχή καυσίμου για τη σύντηξη. Τα δάση του νησιού προσφέρουν τώρα ένα ήσυχο καταφύγιο από την αποπνικτική ζέστη του καλοκαιριού - φροντίστε να περάσετε τουλάχιστον μια μέρα εκεί για να απολαύσετε το δροσερό άρωμα των κέδρων, τα πεύκα και τους ευκάλυπτους.
- Το χαλλούμι, αναφέρεται από πολλούς επισκέπτες ως το "ξινό τυρί" είναι ένα καθαρά Κυπριακό προϊόν και δεν προέρχεται από την Ελλάδα, όπως πολλοί πιστεύουν. Η Ελλάδα μπορεί να είναι η επίσημη κατοικία της φέτας, αλλά το χαλούμι σίγουρα ανήκει στη Κύπρο.
- Η πιο μυστική παραλία για να επισκεφθείτε πρέπει να είναι ο κόλπος της Μανσούρας. Κρυμμένος κοντά στα σύνορα με την Τουρκικά ελεγχόμενη βόρεια πλευρά, ο κόλπος της Μανσούρας είναι μια απόλαυση και το ταβερνάκι εκεί σερβίρει τα πιο φρέσκα ψάρια που μπορεί να φανταστεί κανείς.
Bon Appetite!